Sunday, June 24, 2012

church cake



Every Saturday I go to church. I am Christian, haven’t I told you? Well, we all gather and have some coffee before we get started with singing and studying. This Saturday it was my turn to do the baking. And even though it’s super hot outside, I went for chocolate. It’s for the kids, the kids at the church always love chocolate. I do too. This recipe comes from the long gone years of my childhood. Every single birthday party, mine or a friend’s, had to have that cake in the menu. I think it’s one of the cakes I have baked the most, but for some reason I haven’t shared the recipe with you until now. Yes, I waited until it got 40’C to share with you a chocolate cake recipe. This is what you call a sweet tooth. Hopefully I will produce much more delicious food this month. I know I have left stress free, relaxing and seriously soul healing cooking behind, but it’s about time I changed my schedule and daily routine and baked some more. 
Enjoy! xx*





church cake
2 eggs
2 ¼ cups all purpose flour
1 cup unsalted butter
¾ cups cocoa
2 cups sugar
1 cup coffee (I used instant coffee)
1 tsp vanilla extract
½ tsp salt
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda

Leave the butter at room temperature for a while, in order to become soft. In a large bowl mix the butter and the sugar for about 1 minute. Add the eggs and keep on stirring for another minute. Slowly add the flower and the rest of the ingredients, leaving the cocoa and the coffee for the end. Try using decaf coffee in this recipe, because there are some people who are truly sensitive to caffeine and it’s a shame to keep them up all night (yes, they are so sensitive). Lastly, add the cocoa and the coffee. The mixture in the end will be like a thick fluid, don’t think you did something wrong with the quantities. Bake in a preheated oven for about 30 minutes at 180’C.
For the frosting, I chose cream cheese. You can find the recipe here. Don’t forget to let the cake cool first, before adding the frosting.






Κάθε Σάββατο πηγαίνω στην εκκλησίαΕίμαι Χριστιανήδεν σας το έχω πειΛοιπόν, μαζευόμαστε όλοι και πίνουμε τον καφέ μας πριν ξεκινήσουμε με τα τραγούδια και το διάβασμα. Αυτό το Σάββατο ήταν η δίκη μου σειρά να φέρω το γλυκό. Και ενώ είναι υπερβολικά ζεστός ο καιρός, εγώ επέλεξα την σοκολάτα. Για τα παιδιά δηλαδή το έκανα, γιατί τα παιδιά που έρχονται στην εκκλησία λατρεύουν τη σοκολάτα. Ε, και εγώ μαζί τους. Η συνταγή αυτή έρχεται από τα βάθη της παιδικής μου ηλικίας. Κάθε party γενεθλίων, δικό μου ή φίλης μου, απλά έπρεπε να έχει αυτό το cake στο μενού. Σίγουρα είναι το cake που έχω φτιάξει τις περισσότερες φορές στη ζωή μου, και για κάποιο λόγο δεν είχα μοιραστεί την τέλεια αυτή συνταγή μαζί σας. Μέχρι τώρα δηλαδή. Ναι, περίμενα να ξεκινήσουν οι καύσωνες του Ιουλίου για να σας πω για την αγαπημένη μου συνταγή σοκολατένιου cake. Αυτό είναι που ονομάζουμε και λιγούρα. Ελπίζω να φτιάξω πολύ περισσότερα πράγματα στην κουζίνα τις μέρες που έρχονται, γιατί για κάποιο χαζό λόγο έχω αφήσει  όλο αυτό το χαλαρωτικό, ξε-ανχωτικό και πραγματικά θεραπευτικό για την ψυχή μαγείρεμα στην άκρη. Απολαύστε υπεύθυνα και καλά μπάνια. xx*

church cake
2 αβγά
2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φλΒούτυρο ανάλατο
¾ φλκακάο
φλζάχαρη
φλκαφές (χρησιμοποίησα στιγμιαίο)
κ.γβανίλια
½ κ.γαλάτι
κ.γ. baking powder
κ. baking soda

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη με το mixer για ένα τουλάχιστον λεπτό. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμη. Σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας το κακάο και τον καφέ για το τέλος. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε καφέ χωρίς καφεΐνη στην συνταγή αυτή, γιατί υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτή και δεν θέλετε να τους αφήσετε να ξαγρυπνούν επειδή έφαγαν από το cake σας. Το μίγμα στο τέλος θα είναι αρκετά αραιό, μην τρομάξετε ότι δεν βάλατε αρκετό αλεύρι ή έπεσε πολύς ο καφές. Ψήνουμε στους 180’για 30 περίπου λεπτά.
Για γλάσο, επέλεξα το cream cheese frosting που μπορείτε να βρείτε εδώ. Μην ξεχάσετε να αφήσετε το cake να κρυώσει, πρωτού το αλείψετε με το γλάσο σας.





5 comments:

  1. yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay This is a filled with love and choco recipe which I'm gonna def try myself!!

    <3 thank you for sharing and so happy you have a food blog too!! :)

    ReplyDelete
  2. Τι λιχουδιές είναι αυτές που φτιάχνεις!!

    ReplyDelete
  3. looks delicious! i am drooling all over!

    ReplyDelete
  4. LOOKS YUMMY!

    xx

    www.aroundlucia.com
    www.aroundlucia.com

    ReplyDelete