Sunday, May 29, 2011

soft orange cake

I used to think that deserts were all about chocolate… maybe ice cream as well. Oranges no. They were out of the question. Until my mom’s friend brought over her famous soft orange cake and I decided to give it a go. That was it. I am telling you, you haven’t had so much fun with oranges before. It is almost like a cake – pudding, undescibably thick taste, yet fresh in its own orange-y way. So this is officially my farewell to winter and its fruit. From now own I am expecting lighter deserts, a whole bunch of other fruit and products. Bye bye rainy days. enjoy! xx*





soft orange cake
for the cake
300gr unsalted butter
300gr sugar
3 oranges
4 eggs
330gr all purpose flour
4 tsp baking powder
Wash the oranges and keep their zest. Melt the butter and beat well adding the sugar. Then pour in your bowl the juice of 2 oranges, the eggs, the flour and the baking powder. Add the orange zest. Pour batter into a greased and floured round pan and bake for 10 min in really high heat (I baked it at over 200’C) and then for 15 min in medium heat oven. Remove pan by placing your turning your cake upside down on a large plate, while its still hot (make sure you have buttered and floured your pan very well, you don't want half your cake on the pan and the rest of it on your plate).

 for the icing
1 orange
1 shot of liquor
330gr confectioners sugar
Mix together the juice from the orange with the rest of the ingredients and pour over your cake while its cooling off, in order for the icing to melt homogeneously and to give a nice texture and look in the end. As for the liquor you should chose, I have tried it with Amaretto and it tasted amazing!


Πίστευα ότι τα γλυκά ήταν μόνο σοκολατένια… ή ίσως να είχαν και λίγο παγωτό στο πλαι. Πορτοκάλια? Όχι. Δεν υπήρχε συζήτηση για αυτά. Μέχρι που μια καλή φίλη της μαμάς μου έφερε το διάσημο υγρό cake πορτοκαλιού που φτιάχνει, και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Αυτό ήταν. Σας λέω την αλήθεια, δεν θα έχετε απολαύσει τόσο πολύ τα πορτοκάλια όσο με αυτό το γλυκό. Είναι σχεδόν σαν cake – πουτίγκα, απερίγραπτα πλούσιο και πυκνό, όμως ταυτόχρονα και φρέσκο με τον δικό του πορτοκαλένιο τρόπο. Συνεπώς… αυτό είναι επίσημα το αντίο μου στον χειμώνα και τα φρούτα του. Από εδώ και πέρα περιμένω πιο ελαφριά γλυκά, που θα συμπεριλαμβάνουν μια νέα κατηγορία καλοκαιρινών φρούτων και προϊόντων. Αντίο βροχερές μέρες! Aπολαύστε υπεύθυνα. xx*
υγρό cake πορτοκάλι 
για το cake
300gr βούτυρο
300gr ζάχαρη
3 πορτοκάλια
4 αβγά
330gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 tsp baking powder
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και κρατάμε το ξύσμα από την φλούδα τους. Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε μαζί με την ζάχαρη. Προσθέτουμε στο μπώλ μας τον χυμό από 2 πορτοκάλια, τα αβγά, το αλεύρι και την baking powder. Ρίχνουμε μέσα και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε πολύ δυνατό φούρνο (εγώ το είχα πάνω από 200 ‘C) και στη συνέχεια για 15 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Ξεφορμάρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό το cake μας.  
για το γλάσο
1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ
330gr ζάχαρη άχνη  
Στύβουμε το πορτοκάλι και ανακατεύουμε το χυμό του μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Το ρίχνουμε και το απλώνουμε πάνω στο cake μας, όσο αυτό είναι ακόμα ζεστό, ώστε να λιώσει ομοιόμορφα το γλάσο και να δώσει καλό αποτέλεσμα και υφή. Όσο για το λικέρ που θα προτιμήσετε, η καλύτερη εκδοχή αυτού του γλάσου για εμένα είναι με Amaretto.









No comments:

Post a Comment